FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat


Poprzedni temat :: Następny temat
Stacyjka ...
Autor Wiadomość
Numernabis 
Pasjonat

S: 190E 1.8, Ciemna Wisnia
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 328
Skąd: BeÂłchatĂłw
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 23:36   Stacyjka ...

Sluchajcie myslalem ze dzisiaj polame kluczyk :!: :!: Albo wyrwe w cholere w ta stacyjke :evil: ..OD dwoch dni zaczolem jezdzic Mercedesem i nie wiem czy od tego stnai sie popsula ta stacyjka ..To raczej malo prawdopodobne :evil: ..Ale chodzi ot ze wkladam kluczyk i nic ..nie moge przekrecic Poruszam kierownica bo myslalem ze to moze przez ta blokokade a tu nadal lipa ..I tak PO 15 minutach udalo mi sie wreszczcie przekrecic..Pozniej pojechalem do Sklepu i znow wyjolem i pozniej zow sie meczylem z 10 minut ..A pozniej znow gdzies pojechalem i zostawialem go z przekreconym kluczykiem :D ...Pomyslalem sobei ..Chrrzanie Cie :D ..CO mam z nia zrobic ?? Jak ja wyjme to da sie ja naprawic jakk cos sie zepsulo :?: :?: Czy jak padnie to amen :?: :?: ..
_________________
Merc 190 1.8
Pontiac Trans Sport 3.8 , czerwony
BMW Schnitzer 730i full opcja ,alu 17" 265/45
 
 
Rob124
[Usunięty]

Wysłany: Pią Mar 03, 2006 23:44   Re: Stacyjka ...

Numernabis napisał/a:
Czy jak padnie to amen :?: :?: ..


Jak padnie bêdzie amen. Musisz coœ z tym zrobiæ i to szybko bo inaczej bêdzie holowanie lub wzywanie pomocy do rozwalenia sacyjki co raczej ³atwe nie jest.
Mo¿šesz dorobiÌ kluczyk z wy¿szymi zêbami, ale to rzeŸba bêdzie na krótki czas. Nie smaruj niczym bo i tak nie pomo¿e...
WkÂład stacyjki w ASO okoÂło 150PLN
 
Numernabis 
Pasjonat

S: 190E 1.8, Ciemna Wisnia
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 328
Skąd: BeÂłchatĂłw
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 00:12   

Bo jeszcze jest taka sprawa o ktorej nie napisalem ze kiedys ukruszyl sie kawalek kluczyka w stacyjce tak okolo 4 mm..I to zostalo w srodku i to bylo z 4 lata temu :D ...Czyli kluczyk byl w sumie podzielony na dwie czesci...Ale teraz tak , mam oryginalny kluczyk bo ten byl dorabiany i byc moze jak rozbiore ta staycjke ..I wyjme tamten Kawalek to bedzie smigala na oryginale..Chociaz powiem wam ze jest tak wyrobiona jak by kij do wiadra wsadzil :D ..Ale 4 lata dzialala .. ;)jutro bede z nia walczyl ..Jak cos konkretnego zrobie to napisze o postepach pracy ;)
_________________
Merc 190 1.8
Pontiac Trans Sport 3.8 , czerwony
BMW Schnitzer 730i full opcja ,alu 17" 265/45
 
 
marcus
[Usunięty]

Wysłany: Sob Mar 04, 2006 02:47   

Ja mialem u siebie dokladnie taka sama sytuacje ale przy temperaturze -25 poprostu byla lekka wilgoc w stacyjce i mi lekko przymarzala i tez tracilem pare minut az udalo mi sie przekrecic. Moze u ciebie jest taki sam problem moze wystarczy auto jakos porzadnie rogrzac albo cos w tym stylu. Nie wiem moze to cos pomoze mi juz ten problem sie nie pojawia. :)
 
Fifi 
Malacz Rider


S: patrz podpis
Wiek: 28
Dołączył: 08 Sty 2006
Posty: 861
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 10:02   

ju¿ takich mrozów nie ma ;) ale jak masz takie problemy to radze ju¿ rozgl¹daæ sie za now¹ stacyjk¹ a w³aœciwie za now¹ wk³adk¹. wymuinisz i bedzie git :D
_________________
Rodzinka RWD:
PF 126 BIS 704, 4 maual, 1990r
MB (W201)190E 2.0 + LPG, 4 manual, 1991r - R.I.P.
MB (W202) C230 + LPG, 5 manual, 1996r
MB (W202) C230 + LPG, SPORT, 5 manual, 1996r
 
 
adam1000 
Pasjonat


S: 124 320CE Sekwencja
Wiek: 41
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 378
Skąd: Stąporków
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 10:18   

Padaj¹ zapadki we wk³adce. Proponujê na wszelki wypadek mieæ przy sobie m³otek i jakiœ bolec metalowy. W sytuacji problemów z przekrêceniem kluczyka trzeba pukn¹æ w obudowê stacyjki (nie we wk³adkê) jednoczeœnie próbuj¹c przekrêciæ kluczyk. Oczywiœcie to rozwi¹zanie dora¼ne. Docelowo do œlusarza (ale takiego który ma pojêcie)wyj¹æ wk³adkê, wymieniæ zapadki i po problemie. Koszt oko³o 100,00z³.
Co do wyjmowania wk³adki to wyjmuje siê jš 5 minut, ale wk³ada....., stacyjki nie trzeba rozwalaÌ
_________________
124 320CE Sekwencja
MB 190E 2.0 LPG-sprzedany
Stąporków Świętokrzyskie
 
Numernabis 
Pasjonat

S: 190E 1.8, Ciemna Wisnia
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 328
Skąd: BeÂłchatĂłw
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 10:43   

Ide teraz do auta bede wyjmowal ta wkladke ...Zobaczymy co w trwie piszczy..Co do mrozow ..Nio to faktycznie juz w moim rejonie zmalaly.WIec to raczej usterka techniczna ;) ..
_________________
Merc 190 1.8
Pontiac Trans Sport 3.8 , czerwony
BMW Schnitzer 730i full opcja ,alu 17" 265/45
 
 
Riddick 
Początkujący


S: MB 190 1.8
Wiek: 26
Dołączył: 23 Lut 2006
Posty: 36
Skąd: CzĂŞstochowa
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 11:33   

MiaÂłem identyczny problem, ale po ustaniu mrozĂłw i on ustaÂł.
_________________
Czarna gwiazda Merc 190 1,8 benzyna, 5 manual '91
Blaszen torpeden Peugeot 309 Grd 1,9 diesel, 5 manual '87
Mercedes w123 2,2 diesel, 4 manual '78
 
 
adam1000 
Pasjonat


S: 124 320CE Sekwencja
Wiek: 41
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 378
Skąd: Stąporków
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 12:23   

Nie wyjmuj jej lepiej sam, bo i tak nie masz zapadek (no chyba ¿e jesteœ œlusarzem), jak to rozbabrasz to nie tak ³atwo z³o¿yæ i wtedy œlusarza bêdziesz wzywa³ do auta. Dobry œlusarz zrobi to w godzinkê i we¼mie za to do 100,00 z³.
_________________
124 320CE Sekwencja
MB 190E 2.0 LPG-sprzedany
Stąporków Świętokrzyskie
 
Numernabis 
Pasjonat

S: 190E 1.8, Ciemna Wisnia
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 328
Skąd: BeÂłchatĂłw
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 13:04   

Sluchajcie wyjaolem ta caly stacyjke....Ale jak choleracia wyjac ten wklady jak nie moge przekrecic kluczykiem :?: :?: ..Siedze krece juz z 10 minut i klapa :evil: ..A co gorsza w Belchatowie bedzie problem z dobrym majstrem ;)
_________________
Merc 190 1.8
Pontiac Trans Sport 3.8 , czerwony
BMW Schnitzer 730i full opcja ,alu 17" 265/45
 
 
adam1000 
Pasjonat


S: 124 320CE Sekwencja
Wiek: 41
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 378
Skąd: Stąporków
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 13:10   

Stacyjkê wyj¹³eœ niepotrzebnie, wk³adkê wyjmuje siê dwoma "kluczami" w kszta³cie litery L mo¿na je zrobiæ z mocnego drutu, musi byæ sztywny. Wk³adka ma dwa otworki na krawêdziach wk³adamy tam "klucze" i przekrêcamy i wychodzi nam wk³adka. Ale dobrze Ci radzê nie rób tego. Jed¼ z tym do œlusarza, i tak nie masz zapadek na wymianê. Pozdro. Adam.

PS Zapomnia³em napisaÌ, ¿e aby jš wysunšÌ musisz mieÌ w³o¿ony kluczyk i przesunšÌ go na jednš z pozycji, tak aby pomiêdzy wk³adkš a obudowš stacyjki by³y te otwory.
_________________
124 320CE Sekwencja
MB 190E 2.0 LPG-sprzedany
Stąporków Świętokrzyskie
 
Numernabis 
Pasjonat

S: 190E 1.8, Ciemna Wisnia
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 328
Skąd: BeÂłchatĂłw
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 13:17   

Nio wlasnie juz udalo mi sie go przekrecic :) ..I chyba narazie na tym zkaocnze se prace i poszukam jakiegos "majstra " ..Ktory udzieli mi pierwszej pomocy ;)
_________________
Merc 190 1.8
Pontiac Trans Sport 3.8 , czerwony
BMW Schnitzer 730i full opcja ,alu 17" 265/45
 
 
ryba-junior 
Swój


S: W201 2.0 E automat '89
Wiek: 31
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 82
Skąd: Siedlce
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 16:56   

Witam
Pod koniec stycznia tez mi sie trafila taka sytuacja ze stacyjka.
Masz szczescie ze zdolales wyjac, wklad jakbys go niewyciagnal to znam taki przepadrk ze 190-tke kumpel rozkrecil do samej sciany zielacej kabine z komora silnika.
Zalatwilem to w nastepujacy sposob:
ruszylem do goscia co dorabia klucze i pokazalem mu stara stacyjke i okazalo sie ze w moim przypadku potrzebna jest tyko poprawa wkladki
Koszt wymiany ok 50zl.
Teraz chodzi oki
Pozdrawiam :roll:
_________________
W201 2.0 E + LPG automat '89
 
 
ZaBsI
[Usunięty]

Wysłany: Sob Mar 04, 2006 17:02   

hehe
mam dokÂładnie to samo ale to zdaza mi sie raz na jakis czas po kupnie auta zdaÂżyÂło mi sie tak dwa razy Âże siedziaÂłem w aucie 15 min i mĂŞczyÂłem sie z przekrĂŞceniem ale to bylo we wrzesniu a od tamtej pory przytrafilo mi sie to jakis tydzien temu ale po 5 minutach zaskoczyÂło i dziaÂła :roll:
 
Numernabis 
Pasjonat

S: 190E 1.8, Ciemna Wisnia
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 328
Skąd: BeÂłchatĂłw
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 17:27   

Sluchajciue wlasnie ..Doskonale zrobilem ze wyjaolem wszystko bo co sie okazalo ze juz nie mozna wogole przekrecic kluczyka ...Ale zeby ja wyjac to musialem odkrecic ten plastik pod spodem aby odkrecic ten palstik kolo kierownicy..Przy okazji wyjolem licznk bo musialem wymienic zarowki..Pojechalem z tym dm "majstra " i nieestety juz nie pomoglo nadrobienie kluczyka..BO juz raz byl nadranbiany..Wiec nadaje sie do ciecie..Ale musialem cos zrobic bo atuo jest w ciaglym uzytku, wiec zostawilem ta sama kostke co dochodzi z przewodami i ta aluminiow czesc ..TA ostania..Mam nadzieje ze wiecie o czym mowie..Ukrylem ta czesc w penym miejscu i odpalam go z apomoca noza :D ..Do poniedzialku musze wyrzymac..POwiedzcie mi jeszcze czy np bedzie pasowala stacyjka od 124 ?? ?...BO z tego co patrzylem na swojej ma napisane 124 i cos mi sie wydaje ze chyba byla wymieninaca ..Czy to jest mozliwe to co pisze :?: :?:
_________________
Merc 190 1.8
Pontiac Trans Sport 3.8 , czerwony
BMW Schnitzer 730i full opcja ,alu 17" 265/45
 
 
ryba-junior 
Swój


S: W201 2.0 E automat '89
Wiek: 31
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 82
Skąd: Siedlce
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 17:34   

ZaBsI napisał/a:
hehe
mam dokÂładnie to samo ale to zdaza :roll:

Kolego radziÂł bym Ci puki jeszcze mozesz przekrecac stacyjke wyjac ja i poprawic wkÂład.
Mialem tak samo do czasu jak mi sie niezblokowala w centrum miasta na srodku skrzyzowania po 20 min ruszyla i nieryzykowalem i wymienilem wklad
zrobisz jak zechcesz.
Mysle ze 50 zl to nieduzy wydatek i szkoda nerwow
Pozdrawiam
_________________
W201 2.0 E + LPG automat '89
 
 
Numernabis 
Pasjonat

S: 190E 1.8, Ciemna Wisnia
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 328
Skąd: BeÂłchatĂłw
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 18:01   

NO wlasnie wklad ja mam juz wyjety ...Kluczyk nie jest mi potrzebny do odpalenia autka ;) ..Tylko noz :D ..Jak dobrze pojdzie to w poniedzielek dojedzie stacyjka ;)

A musze wymienic bo ta juz jest padlina .. :roll:
_________________
Merc 190 1.8
Pontiac Trans Sport 3.8 , czerwony
BMW Schnitzer 730i full opcja ,alu 17" 265/45
 
 
ryba-junior 
Swój


S: W201 2.0 E automat '89
Wiek: 31
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 82
Skąd: Siedlce
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 19:59   

Numernabis napisał/a:
Sluchajciue wlasnie ..Doskonale zrobilem ze wyjaolem wszystkoi

Narazie mozesz sprobowac dac to do kogos co dorabia klucze i poprawic wkÂład w stacyjce moze to pomoze.
Jezeli nie to stacyjka od 124 powoinna pasawac.Napewno pasuje od 190 do 124,a w druga strone tez powinno byc oki ale moze jakis kolega z kulbowiczow podpowie.
_________________
W201 2.0 E + LPG automat '89
 
 
Pablo 
Początkujący


S: MB 190 '87 2,6 benz.
Wiek: 38
Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 24
Skąd: Lidzbark Warm.
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 20:28   

Mi przygoda ze stacyjk¹ przytrafi³a siê ju¿ jakiœ rok temu. Niestety zlekcewa¿y³em pierwsze objawy (zacinaj¹cy siê kluczyk) i lawetka przyjecha³a :lol: Smarowanie nic nie da³o. Klucznik wymieni³ mi "p³yty kodowe" jak to nazwa³ we wk³adzie i jest OK (kluczyki zosta³y te same) :)
Przy okazji awaryjnego wyjmowania wk³adu (aby go wyjšÌ w cywilizowany sposób trzeba przekrêciÌ kluczyk w poz 1 lub 2 - nie pamiêtam i w³o¿yÌ dwa druciki w otwory, przekreciÌ i wy³azi) narobi³ siê straszny ba³agan.
_________________
Pozdrawiam!
Vectra B 1,6 16V
 
MAthu5
[Usunięty]

Wysłany: Sob Mar 04, 2006 20:52   

Zeby wyciagnac wklad stacyjki trzeba przekrecic kluczyk w pozycje 2 wsadzic dwa druty w otwory znajdujace sie na obwodzie stacyjki i calosc wraz z drutam przekrecic w przeciwna strone czyli w lewo i mamy wklad na wierzchu. Zabieg jest prosty wiec lekcewazyc nie wolno objawu zacinajacego sie kluczyka bo konczy sie zazwyczaj wlasnie tak jak w twoim przypadku. Trzeba takze pamietac ze nie powinno sie pryskac do wkladu stacyjki WD40 ani epodobnych specyfikow tylko olej jesli co maszynowy. WD40 zazwyczaj narobi wiecej szkod niz pozytku
 
ryba-junior 
Swój


S: W201 2.0 E automat '89
Wiek: 31
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 82
Skąd: Siedlce
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 21:44   

MAthu5 napisał/a:
Zeby wyciagnac wklad stacyjki trzeba ....

Podpisuje sie podwszystkim co napisal MAthu5 :D
Najgorsza rzecza dla stacyjki jest pryskanie jej czymkolwiek poniewaz wyplukuje sie ze srodka cala ilosc smaru ktory sie tam znajduje.Zamiast pomuc to jeszcze sie pogarsza cala prace stacyjki.

Jezeli chodzi o samo wyjecie stacyjki to koncowki tych drucikow musza byc odpowiednio zakonczone tak aby przy wlozeniu ich do konca i przekrecajac, drucik powinien odpowiednio zagiac polksiezyce znajdujace sie w stacyjce (wlasnie te polksiezyce trzymaja caly wklad aby tak latwo sie niedalo go wyjac).
Osoby ktore mialy juz przyjemnosc :x wyciagania stacyjki beda wiedziec o co chodzi.Tym ktozy nie to prosze o pytania moge podpowiedziec z czego najprosciej zrobic i jak zakonczyc te druciki.
_________________
W201 2.0 E + LPG automat '89
 
 
Numernabis 
Pasjonat

S: 190E 1.8, Ciemna Wisnia
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 328
Skąd: BeÂłchatĂłw
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 17:03   

Wiecie z tej mojej stacyjki nie wiele bedzie..Bo w tej chwili jest juz tak zablokowana ze nie da rady juz wlozyc tych drutow do malych otworo..Zostaje ewentualnie ciecie ;) ...Nio nie wiem w kazdym razie bede widzial czy maja cos na zbyciu..Powiedzcie mi jeszcze jaka bedzie rozsadna caena za uzywana stacyjke :?: :?:
_________________
Merc 190 1.8
Pontiac Trans Sport 3.8 , czerwony
BMW Schnitzer 730i full opcja ,alu 17" 265/45
 
 
charlie9
[Usunięty]

Wysłany: Nie Mar 05, 2006 18:17   

Kontynuujac watek wyjmowania stacyjki....

Prawde mowiac mnie jeszcze nie spotkala ta "przyjemnosc", ale natknalem sie kiedys na http://www.geocities.com/...ners/locks.html

Tam chyba wszystko dokladnie jest opisane + zdjecia. Moze komus sie przyda. ;)
 
Numernabis 
Pasjonat

S: 190E 1.8, Ciemna Wisnia
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 328
Skąd: BeÂłchatĂłw
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 19:00   

Charlie ..dlaczego dopiero teraz wstaiwasz ten link :D
_________________
Merc 190 1.8
Pontiac Trans Sport 3.8 , czerwony
BMW Schnitzer 730i full opcja ,alu 17" 265/45
 
 
charlie9
[Usunięty]

Wysłany: Nie Mar 05, 2006 19:18   

Sorki.... :)

Poprostu nie przegladalem tego watku wczesniej i jak juz przeczytalem posty to mi sie przypomnialo, ze gdzies widzialem dokladny opis wyjmowania stacyjki. Potem juz "tylko"musialem znalezc gdzie TO bylo. :D
 
Numernabis 
Pasjonat

S: 190E 1.8, Ciemna Wisnia
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 328
Skąd: BeÂłchatĂłw
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 19:23   

Nio dobrze...Wybaczam :D ..Cale szczescie nei bylo tak trudno ;) ...NIo ale juz wszyscy beda wiedzili na przyszlosc ;)
_________________
Merc 190 1.8
Pontiac Trans Sport 3.8 , czerwony
BMW Schnitzer 730i full opcja ,alu 17" 265/45
 
 
charlie9
[Usunięty]

Wysłany: Nie Mar 05, 2006 19:32   

Numernabis napisał/a:
Nio dobrze...Wybaczam :D ..Cale szczescie nei bylo tak trudno ;) ...NIo ale juz wszyscy beda wiedzili na przyszlosc ;)


Dokladnie taki mialem zamysl: zeby w przyszlosci komus pomoglo - Przeciez po to mamy Nasze forum :oki:
 
adam1000 
Pasjonat


S: 124 320CE Sekwencja
Wiek: 41
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 378
Skąd: Stąporków
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 21:32   

Numernabis napisał/a:
Wiecie z tej mojej stacyjki nie wiele bedzie..Bo w tej chwili jest juz tak zablokowana ze nie da rady juz wlozyc tych drutow do malych otworo..Zostaje ewentualnie ciecie ;) ...Nio nie wiem w kazdym razie bede widzial czy maja cos na zbyciu..Powiedzcie mi jeszcze jaka bedzie rozsadna caena za uzywana stacyjke :?: :?:


A co mĂłwiÂłem o bolcu i mÂłotku? Da radĂŞ przekrĂŞciĂŚ.
_________________
124 320CE Sekwencja
MB 190E 2.0 LPG-sprzedany
Stąporków Świętokrzyskie
 
Numernabis 
Pasjonat

S: 190E 1.8, Ciemna Wisnia
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 328
Skąd: BeÂłchatĂłw
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 21:55   

no tak ...W sumie to racja ;) ..Teraz to mozna zrobic to mniej kulturalnie ..Jutro bede z tym walczyl ;)
_________________
Merc 190 1.8
Pontiac Trans Sport 3.8 , czerwony
BMW Schnitzer 730i full opcja ,alu 17" 265/45
 
 
mbsly
[Usunięty]

Wysłany: Pon Mar 06, 2006 00:51   Re: Stacyjka ...

Numernabis napisał/a:
Sluchajcie myslalem ze dzisiaj polame kluczyk :!: :!: Albo wyrwe w cholere w ta stacyjke :evil: ..OD dwoch dni zaczolem jezdzic Mercedesem i nie wiem czy od tego stnai sie popsula ta stacyjka ..To raczej malo prawdopodobne :evil: ..Ale chodzi ot ze wkladam kluczyk i nic ..nie moge przekrecic Poruszam kierownica bo myslalem ze to moze przez ta blokokade a tu nadal lipa ..I tak PO 15 minutach udalo mi sie wreszczcie przekrecic..Pozniej pojechalem do Sklepu i znow wyjolem i pozniej zow sie meczylem z 10 minut ..A pozniej znow gdzies pojechalem i zostawialem go z przekreconym kluczykiem :D ...Pomyslalem sobei ..Chrrzanie Cie :D ..CO mam z nia zrobic ?? Jak ja wyjme to da sie ja naprawic jakk cos sie zepsulo :?: :?: Czy jak padnie to amen :?: :?: ..

a ja bym psiknal wd 40,prawdopodobnie jest brudna i sie zacina.u mnie to zadzialalo!
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo