FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat


Poprzedni temat :: Następny temat
Brak świateł mijania
Autor Wiadomość
w.l.o 
Mercmaniak

S: W124 280E
Silnik: M104
S2: 190E 2.0
Wiek: 24
Dołączył: 03 Cze 2006
Posty: 580
Skąd: Zamość
  Wysłany: Czw Maj 22, 2008 23:04   Brak świateł mijania

Witam.
Dziś wybrałem się wraz ze znajomymi za miasto... Pewien rowerzysta zwrócił mi uwagę na światła, zdziwiony tym faktem zatrzymałem się na poboczu. Okazało się, że cały czas mam właczone śwaitła pozycyjne, po przekręceniu przełącznikiem na światła mijania nie zmieniają się i cały czas włączona jest pozycja.
Po przyjeździe do domu, wyjałem ten przełącznik i przeczyściłem styki, sprawdziłem bezpieczniki ale nic to nie dało :slaby:
Czy ktoś mi coś poradzi zanim pojade do jakiegoś merc-speca?

pozdrawiam serdecznie.
 
akim 42 
Fachman


S: W201 250D-ex S124 E300D
Silnik: OM606
S2: Peugeot 206 małżonki
Wiek: 48
Dołączył: 12 Lis 2006
Posty: 4700
Skąd: Rybnik
Wysłany: Czw Maj 22, 2008 23:25   

w.l.o napisał/a:
wyjałem ten przełącznik i przeczyściłem styki,

Który ?
_________________
Gość - pozdrawiam Cię
 
 
w.l.o 
Mercmaniak

S: W124 280E
Silnik: M104
S2: 190E 2.0
Wiek: 24
Dołączył: 03 Cze 2006
Posty: 580
Skąd: Zamość
Wysłany: Czw Maj 22, 2008 23:30   

akim 42 przełącznik obrotowy, z lewj strony kierownicy.
 
EVO II
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 23, 2008 07:41   

u mnie podobna sytuacja była tylko,że w prawej lampie.nic nie świeciło nawet pozycja.ze 3 godziny szukałem przyczyny.okazało sie,że to takie styki metalowe,które wchodzą w lampę i doprowadzają prąd.jak staniesz przy lampie od kierowcy to polewej stronie z boku jest wtyczka czarna i odwrotnie z drugiej strony ale to już pewnie sprawdzałeś :hmm: ja u siebie popsikałem wd40 bo miałem pod ręką ale lepiej chyba środkiem jakimś lepiej jest są chyba takie.ale u mnie pomogło.poprostu wilgoć i zaśniedziało u mnie tak samo miałem z tyłu cała lampa padła i też na takiej wtyczce dużej od spodu była wilgoć i zaśniedziałe styki.
 
PETROW 
MercManiak

S: 560 SEL
Silnik: M117
Wiek: 39
Dołączył: 11 Wrz 2007
Posty: 1922
Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: Pią Maj 23, 2008 07:49   

EVO II napisał/a:
była wilgoć i zaśniedziałe styki.

u mnie było to samo lewy reflektor przygasał, aż zgasł. Czyszczenie styków i z głowy :palacz:
_________________
EX: 124 E300 DIESEL
 
pejter 
Mercszpec


S: Nissan Primera p11
Wiek: 29
Dołączył: 18 Paź 2007
Posty: 1717
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Maj 23, 2008 07:52   

ja z kolei zrobiłem zwarcie przy wymianie pozycyjnych :jump: zwarłem jakies dwie blaszki, które powinny być zabezpieczone, a nie były. Zobacz sobie czarne pudełko przy bezpiecznikach, są tam przekaźniki. Mój był do połowy spalony :jump: Ale pożaru na szczęście nie było
a tu masz jak wygląda ten przekaźnik - http://allegro.pl/item365...rcedes_124.html
Ostatnio zmieniony przez pejter Pią Maj 23, 2008 07:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
akim 42 
Fachman


S: W201 250D-ex S124 E300D
Silnik: OM606
S2: Peugeot 206 małżonki
Wiek: 48
Dołączył: 12 Lis 2006
Posty: 4700
Skąd: Rybnik
Wysłany: Pią Maj 23, 2008 07:54   

w.l.o napisał/a:
przełącznik obrotowy, z lewj strony kierownicy.

Sprawdziłeś przy okazji czy dochodzi do niego napięcie od włącznika świateł ? - a długie są ?
_________________
Gość - pozdrawiam Cię
 
 
w.l.o 
Mercmaniak

S: W124 280E
Silnik: M104
S2: 190E 2.0
Wiek: 24
Dołączył: 03 Cze 2006
Posty: 580
Skąd: Zamość
Wysłany: Pią Maj 23, 2008 08:52   

Dzięki chłopaki posprawdzam te styki przy lampach ;)

akim 42 nie sprawdzałem napięcia ale moge napisać, że długie są.

Na moje oko to ten przełącznik obrotowy... już chyba kiedyś były z nim problemy, jade zaraz do koleszki po ten przełącznik i zobacze...

pozdrav.

[ Dodano: Pią Maj 23, 2008 15:46 ]
Dobra już wszystko jasne...
Żadne kostki itp. Wina leżała we 'włączniku' świateł długich :jem: Trzeba było odpowiednio podoginać blaszki tam. Przy okazji zrobiłem podświetlenie zegarów :drive:
Teraz tylko umyć gwiazdeczke i lans :jump:

pozdrav.
 
sabuniek
[Usunięty]

Wysłany: Sob Wrz 06, 2008 19:03   

Nie bede zakładał nowego tematu tylko sie podłącze:)

Ja mam znowu tak ze długie światła właczyć moge tylko na stałe (wajcha od siebie) , gdy chce komuś pomigać (czyli wajcha do siebie) to nie działają ma ktoś jakiś pomysł??
 
Gerri 
Fachman

S: W 203 Kompressor
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 2227
Skąd: Limerick
Wysłany: Sob Wrz 06, 2008 20:51   

Wystarczy trochę poczytać forum: jednoznacznie wskazuje to na uszkodzenie przełącznika pod kierownicą.
 
akim 42 
Fachman


S: W201 250D-ex S124 E300D
Silnik: OM606
S2: Peugeot 206 małżonki
Wiek: 48
Dołączył: 12 Lis 2006
Posty: 4700
Skąd: Rybnik
Wysłany: Sob Wrz 06, 2008 22:09   

Cytat:
jednoznacznie wskazuje to na uszkodzenie przełącznika pod kierownicą.

Co jest równoznaczne z jego wyjęciem i zrobieniem porządku ze stykami . Jego budowa jest prosta jak budowa cepa i każdy kto ma choć trochę umiejętności manualnych nie powinien mieć żadnego problemu z jego naprawą .
_________________
Gość - pozdrawiam Cię
 
 
michał płock
[Usunięty]

Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 19:34   

Witam. U mnie jest tak. Jak kupiłem gwiazdę nie miałem długich - ani błysk ani na stałe. Ostatnio zgasły mijania(pozycje są). Wymieniłem włącznik główny i nic. Czy to może być wina tego zespolonego pod kierownicą?
 
Gerri 
Fachman

S: W 203 Kompressor
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 2227
Skąd: Limerick
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 19:44   

Powyżej masz odpowiedź - dziwne, że wymieniałeś wyłącznik główny.
 
michał płock
[Usunięty]

Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 20:10   

Miałem akurat. Ten pod kierownicą też mam, ale jak ten imbus trzymający kierownicę jest tak zapieczony, że nie mogę go ruszyć, przez co nie mogę wyjąć zespolonego. Muszę jutro podjechać do jakiegoś mechesa, żeby mi poluzował ten imbus.
 
Allvaro--205-- 
Obeznany

S: Mercedes W124 300D
Silnik: OM603
S2: Skoda Octavia 1.9 TDI
Wiek: 24
Dołączył: 01 Sie 2011
Posty: 101
Skąd: Katowice
Wysłany: Pon Sty 13, 2014 22:09   

witam, odświeże temat. Nie mam świateł mijania wszystkie pozostałe są czyli (pozycyjne,drogowe,przeciwmgłowe) bezpieczniki sprawne,wtyczki wyczyszczone i nie wiem co dalej. Elektrycy pomużcie :cry: :roll:
_________________
Mercedes Benz - Stworzony by Cieszyć i zadziwiać.
W planach w210 3.0TD
EX-W124 2.0D
 
Marek_Maly 
Swój


S: Mercedes 190 2.0
Silnik: M102
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 66
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Sty 13, 2014 22:27   

Spytam głupio, a żarówki ? Bo o nich nie wspomniałeś :)
 
Allvaro--205-- 
Obeznany

S: Mercedes W124 300D
Silnik: OM603
S2: Skoda Octavia 1.9 TDI
Wiek: 24
Dołączył: 01 Sie 2011
Posty: 101
Skąd: Katowice
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 12:08   

Marek_Maly napisał/a:
żarówki ?

Nie no sprawne a pozatym nie mogły się nagle spalić obydwie naraz.A jakieś inne podpowiedzi :slaby:
_________________
Mercedes Benz - Stworzony by Cieszyć i zadziwiać.
W planach w210 3.0TD
EX-W124 2.0D
Ostatnio zmieniony przez Allvaro--205-- Wto Sty 14, 2014 12:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
KUKI87W201 
Mercmaniak

S: Mercedes 190E 1.8/190D 2
Silnik: OM601
Wiek: 27
Dołączył: 27 Sie 2012
Posty: 698
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 12:21   

Wyżej masz wszystkie możliwe odpowiedzi. Jeśli kostki, styki, bezpieczniki, włącznik świateł sprawne, to zostaje przełącznik zespolony. Najczęściej wystarczy wyczyszczenie i podgięcie styków. Sprawdź też przewody, bo czasem się zdarza że pęknie w środku.
_________________
Mercedes W201 190D Power ;-)
 
 
marwal65 
Obeznany

S: MB w124 230E+lpg '86
Silnik: M102
Wiek: 49
Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 181
Skąd: Płock
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 12:56   

Allvaro--205--, ta usterka dopadła też i moje auto jakiś czas temu.Winny był przełącznik zespolony pod kierownicą.Nie mając czasu na rozbiórkę przełącznika zalałem go WD 40...wiem,wiem co myślicie o tym środku...tylko,że po tej operacji krótkie wróciły i działa to już od trzech lat.W sklepach elektronicznych można kupić środek o nazwie Kontakt,typowy do zaśniedziałych styków.
Spróbować możesz,a jak nie pomoże to rozebrać zawsze zdążysz.
_________________
pozdrawiam Marek
 
 
Allvaro--205-- 
Obeznany

S: Mercedes W124 300D
Silnik: OM603
S2: Skoda Octavia 1.9 TDI
Wiek: 24
Dołączył: 01 Sie 2011
Posty: 101
Skąd: Katowice
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 19:41   

marwal65, Miałeś racje problem rozwiązany nawet niewiesz jakie zrobiłem :shock: bo troche nie dowieżałem, że tylko wd40 wystarczy.Mimo wszystko zrołoże ten przełącznik kiedyś dla pewności dzięki :wink:
_________________
Mercedes Benz - Stworzony by Cieszyć i zadziwiać.
W planach w210 3.0TD
EX-W124 2.0D
 
marwal65 
Obeznany

S: MB w124 230E+lpg '86
Silnik: M102
Wiek: 49
Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 181
Skąd: Płock
Wysłany: Sro Sty 15, 2014 02:59   

Allvaro--205--, Twoje zadowolenie jest dla mnie radością :mrgreen: ,cieszę się że pomogłem :oki:
_________________
pozdrawiam Marek
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo