FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat


Poprzedni temat :: Następny temat
Wymiana zegarów.
Autor Wiadomość
Artii
[Usunięty]

  Wysłany: Pon Cze 12, 2006 16:57   Wymiana zegarów.

Mam Mercedesa 190 z 1985r 2.0D z najprostszymi zegarami.

Moje pytanie brzmi: czy opłaca mi się je wymieniać na takie z obrotomierzem i ekonomizerem??

Widziałem, że można dostały też takie z wyświetlaczem temperatury, ale co po tym, jak czujnik jest strasznie trudno kupić.

Czytałem na forum, ze z podpięciem samego obrotomierza w Dieslu to straszna męczarnia, a co dopiero dla mnie, młodego niedoświadczonego... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Sob Lut 07, 2009 19:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
robson99 
Pasjonat

S: c123 360ce
Silnik: M104
Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 435
Skąd: Koszalin
Wysłany: Pon Cze 12, 2006 17:38   Re: Wymiana zegarĂłw.

wlasnie najmniej porblemu bedzie z podlaczeniem termometru koszta to wyswietlacz + 4 kable + termistor za chyba 3 zlote albo mniej wlasnie montuje taki bajer u siebie, moze porobie zdjecia i napisze cos ciekawego

ekonomizer podlaczysz ale ... po wymianie silnika na benzynowy nie mozna podlaczyc ekonomizera do dizla

obrotomierz da sie podlaczyc i nawet jest opisane na tym forum jak to zrobic, ale nie wiem czy starczy ci checi

pozdrawiam i proponuje zaopatrzyc sie w termometr :)
 
 
Artii
[Usunięty]

Wysłany: Pon Cze 12, 2006 20:02   

SZkoda tylko, ze wyświatlacz do termometru kosztuje bagatela 150 zł!!!! :czerwona:

[ Dodano: Pon Cze 12, 2006 21:08 ]
Jak przeczytałem co trzeba zrobić, aby podłączyć obrotomierz, to dziękuje bardzo! Zostaj przy swoich, bądź co bądź oryginalnych :)
Ostatnio zmieniony przez pejter Pon Kwi 12, 2010 12:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
robson99 
Pasjonat

S: c123 360ce
Silnik: M104
Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 435
Skąd: Koszalin
Wysłany: Pon Cze 12, 2006 20:13   

moze trafisz oryginalny obrotomierz do 190 :D
 
 
MEN
[Usunięty]

Wysłany: Pon Cze 12, 2006 20:49   

robson99 napisał/a:
ekonomizer podlaczysz ale ... po wymianie silnika na benzynowy nie mozna podlaczyc ekonomizera do dizla

no własnie nie miałem co prawda czasu na poszukanie na forum ale o tym ale widze że troche się orjentujesz...
bo mam 2.0D a zegaqry od 2.0 ben. i co z ekonomicerem bo mam ale nie podłączony i tak sie zastanawiam czy da rade... :hmm: napiszesz coś więcej...
pzdro.
Ostatnio zmieniony przez pejter Pon Kwi 12, 2010 12:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
Andi40
[Usunięty]

Wysłany: Pon Cze 12, 2006 20:58   

Economizer w dieslu to mozesz podlaczyc do pompy podcisnienia :P bedzie ci pokazywal bez przerwy ze ekonomicznie :drive: , jak ci kolega wyzej napisal w dieslu niema podcisnienia dlatego jest zalozona pompa podcisnienia.
 
Tony J.
[Usunięty]

Wysłany: Pon Cze 12, 2006 20:58   

A zastanów się dlaczego serwo hamulców jest zasilane z wakumpompy a nie z kolektora jak w benzynie. Poszukaj też przepustnicy w twoim silniku, której tam nie ma. Wyciągnij wnioski z tych obserwacji i będziesz wiedział dlaczego ekonomizer od benzyny nie działa w dieslu.
Ostatnio zmieniony przez pejter Pon Kwi 12, 2010 12:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
robson99 
Pasjonat

S: c123 360ce
Silnik: M104
Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 435
Skąd: Koszalin
Wysłany: Pon Cze 12, 2006 21:00   

chyba nie da bo ekonomizer czyli wakuometr "mierzy" (pokazuje na skali, a w zasadzie nie skali tyllo pasku) podcisnie panujace w kolektorze dolotowym i wydaje mi sie ze nie da ci podlaczyc tego w dieslu

jesli sie myle drodzy koledzy porsze wyprowadzic mnie z bledu
pozdrawiam
 
 
Artii
[Usunięty]

Wysłany: Wto Cze 13, 2006 11:33   

No to bomba, dam sobie spokój na razie z tym.
Ostatnio zmieniony przez pejter Pon Kwi 12, 2010 12:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
MEN
[Usunięty]

Wysłany: Sro Cze 14, 2006 07:26   

spoko chłopaki to ekonomizer sobie poleży ;) dzia za wypowiedzi których i tak nie zrozumiałem :zeby: ale spoko przynajmniej wiem że sie nieda... :smiech2:
Ostatnio zmieniony przez pejter Pon Kwi 12, 2010 12:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo